van Kalleveen

Het onbewuste.

Hierboven had ik het al even over het onbewuste. Hier wil ik nu graag dieper op ingaan. Ik zou het onbewuste willen omschrijven als jouw persoonlijke supercomputer. Zoals in het boekje “het slimme onbewuste” van psycholoog Ap Dijkterhuis te lezen valt, is ons onderbewuste wel 200.000x beter in het verwerken van informatie dan ons bewuste brein en stuurt het tot wel 95% van ons gedrag aan. En dit zonder dat jij er ook maar een seconde over na hoeft te denken. Daarom ook dat op het plaatje van de gletsjer hiernaast het grootste deel ijs zich onder water bevindt. Dit staat symbool voor ons onbewuste. Het kleine puntje dat wel boven het water uitsteekt is wat we ons bewuste noemen.

In ons onbewuste liggen onze overlevingsstrategieën opgeslagen. Deze overlevingsstrategieën hebben wij ooit op een bepaald moment in ons leven, vaak in de eerste zeven jaar, ontwikkeld. Onze strategieën worden onbewust gemotiveerd door een waarde. Bijvoorbeeld de waarde om te overleven. Of waarden als aardig gevonden worden, aanzien, vrijheid, of veiligheid. Hiermee bepalen deze waarden onze strategie en daarmee ons handelen en ons gedrag.

Onze overlevingsstrategieën worden door ons als een probleem ervaren wanneer zij niet langer meer aansluiten op onze waarden. Ons gedrag is dan niet in lijn met onze wens. Dit gedrag ervaren we dan als problematisch en willen we graag veranderen.

Door met hypnose te werken komen we bij de wortel van wat jij als je probleem ervaart. De nieuw verkregen antwoorden worden direct door jouw onbewuste geïmplementeerd waardoor jou oude strategieën worden vervangen door nieuwe strategieën. Strategieën die aansluiten op jouw wensen waardoor jij direct het nieuwe gewenste gedrag zal vertonen.

Na de hypnosetherapie sessie zal je, net als wanneer je bij het verlaten van de bioscoop, nadat je daar naar een spannende film hebt gekeken, opgelucht verzucht “gelukkig, het was maar een film”, opgelucht concluderen “gelukkig, het was maar een oude strategie”.

Dan nog even dit: het is mijn overtuiging dat wij als mens alle antwoorden en oplossingen op al onze levensvragen, problemen en uitdagingen al in ons dragen. Namelijk; in ons onbewuste. Wanneer wij “teveel in ons hoofd zitten” en alles op het niveau van rationaliteit proberen op te lossen, zijn we blind voor de oplossingen die zich op een dieper niveau van bewustzijn liggen en blijven we in de bekende kringetjes ronddraaien. Albert Einstein zei hier het volgende over:

“We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt”.

Wanneer we in ons leven het gevoel hebben “vast te lopen” is dit dus een uitnodiging om “dieper” te gaan. Dieper in de zin van: duik onder je bewuste denken door je onbewuste in. Zoals gezegd; daar liggen de oplossingen en antwoorden al op je te wachten. Hypnosetherapie is hier een geweldig middel voor.

Kijk ook deze video voor nog meer uitleg: