van Kalleveen

Wat is hypnose?

Hypnose is vooral een erg fijne staat om in te verkeren. Tijdens hypnose verkeert je namelijk brein in een natuurlijke staat van ontspanning en focus.  Onbewust heb je al duizenden keren tijdens je leven in deze staat verkeert. Bijvoorbeeld tijdens het rijden in je auto, het lezen van een boek of als je naar een film kijkt.

Hieronder geef ik een aantal concrete voorbeelden:

  • Heb je weleens met je auto gereden en je toen plots gerealiseerd dat je “er al was?” Dat je een heel stuk van de rit kwijt bent en dat je geen idee hebt hoe je hier precies bent aangekomen? Terwijl je al die tijd gewoon gas hebt gegeven als het nodig was? Hebt geremd als het nodig was? En hebt geschakeld als het nodig was? Je was al die tijd in een staat die we hypnose noemen.
  • Ben je weleens zo erg opgegaan in een boek dat je alles om je heen vergat? Zelfs de tijd? Al die tijd was je in hypnose.
  • Dat je zo meeleeft met een film en dat je er helemaal in opgaat? En dat je na afloop van de film opgelucht concludeert “gelukkig, het was maar een film?” Ook toen zat je heerlijk en volkomen in hypnose.

Met moderne medische apparatuur kan tegenwoordig de breinactiviteit worden gemeten. Hieruit blijkt dat het brein tijdens hypnose een lage activiteit heeft.

Kinderen t/m 7 jaar oud verkeren altijd in deze staat. Het brein heeft een lage activiteit en staat hierdoor open voor suggesties. Daarom is het kinderbrein dan ook net een spons. Hypnose is dus een perfecte staat om iets nieuws in te leren.

Persoonlijk vind ik de definitie van Dave Elman, één van de bekendste hypnotiseurs van de vorige eeuw, voor hypnose erg mooi:

“hypnose is het omzeilen van de kritische factor om terecht te komen in het gebied van selectief denken”

Met hypnose kom je bij je eigen oplossing.